Wereldwijde Dag van de Arbeid-vieringen

Wouter (druide)
Icoon AlgemeenVele duizenden mensen zijn vandaag de straten opgegaan om de Dag van de Arbeid te vieren. Met portretten van Che Guevara, Lenin, Stalin, Mao en Loekashenko in de hand, riepen de communisten en socialisten op voor een eerlijkere verdeling van de welvaart.

In Moskou grepen zo'n 29.000 mensen de 1 mei-viering aan om hun ontevredenheid tegenover het beleid van president Poetin kenbaar te maken. "Het is een diepe schande dat het minimumloon 1.100 roebel (~30 euro) bedraagt, en in Moskou dit bedrag 4 maal hoger is dan elders in het land", aldus de burgemeester van Moskou.

Verder kwamen er in St. Petersburg, Wladiwostok en Yekaterinburg respectievelijk 15.000, 20.000 en 20.000 kameraden bijeen. In Turkije is een groep van veertig demonstranten opgepakt, die leuzen aanhieven tegen het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Staten. In vele Aziatische landen werden er ook parades gehouden. In Cambodja werd een grote betoging tegen gehouden door de politie.

De Dag van de Arbeid is in Nederland geen officiële feestdag. Veel landen, zoals Duitsland en België, vieren op 1 mei dat de werkdag is verkort tot een maximum van 8 uren. De NCPN en de PvdA houden vandaag kleine bijeenkomsten ter ere van de Dag van de Arbeid.


Marcherende soldaten op het Dvortsovaya plein in St. Petersburg