Rutte eist duidelijkheid van Verdonk

Gertjan (Kozzmic)
Mark RutteVVD'er Mark Rutte wil vanavond in een kandidaat-lijsttrekkersdebat duidelijkheid van zijn partijgenoot Rita Verdonk. Het zint Rutte niet dat Verdonk onlangs verklaarde dat het principe van de hypotheekrenteaftrek (HRA) voor haar bespreekbaar is. "Ik ben daar vreselijk van geschrokken. Dat er in mijn eigen partij een flank blijkt te bestaan met dit soort ideeën", verklaarde Rutte.

De staatssecretaris van Onderwijs wil dat Verdonk toegeeft een fout te hebben gemaakt. "Ik wil klip en klaar van haar horen dat de hypotheekrenteaftrek ook in haar handen veilig is. VVD'ers hebben er recht op dat te weten. Deze mist is schadelijk voor ons. Dit zal de VVD electoraal geen goed doen." Rutte en Verdonk treffen elkaar vanavond in Rotterdam voor de tweede keer tijdens de lijsttrekkersstrijd van de liberalen. Verdonks woordvoerder liet vorige week al weten dat ze de renteaftrek niet ter discussie zal stellen, maar dat vindt Rutte niet genoeg. "Ze moet het live zeggen, tegen mij, ten overstaan van camera's. VVD'ers moeten erop kunnen vertrouwen dat ze op onze partij kunnen stemmen zonder dat aan de hypotheekrente wordt getornd."

Volgens Rutte is zijn belangrijkste tegenstrever al driemaal op een belangrijk thema van mening veranderd. "Ze zei eerst dat ze harder dan minister Hoogervorst door de Tweede Kamer wordt aangepakt, maar later moest ze toegeven dat dat onhandige uitspraken waren. Ze heeft ook haar mening over het bijzonder onderwijs gewijzigd en nu dit weer. Ik wil nu eindelijk wel eens weten waar Rita staat." De VVD-leden mogen later deze maand een keuze maken tussen Rutte, Verdonk en de derde kandidaat Jelleke Veenendaal. Het debat tussen de drie dat vanavond plaatsvindt in Rotterdam wordt live via internet uitgezonden op VVD-TV.nl.