PvdA: onderzoek bedreiging bekeerde moslims

Rob (R@b)
DijsselbloemPvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wil dat minister Piet Hein Donner van Justitie gaat onderzoeken hoe ernstig de bedreigingen tegen tot het christendom bekeerde moslims in Nederland zijn, en hoe vaak die voorkomen. De parlementariër reageert daarmee op een artikel in dagblad Trouw over moslims die in Nederland kiezen voor het christendom en dan te maken krijgen met intimidaties en geweld.

Zo beweert de uit Iran afkomstige Vrezh, die in 1992 naar Nederland vluchtte, regelmatig te worden bedreigd door ex-landgenoten. De 44-jarige Vrezh werk nu al christelijk voorganger en krijgt geregeld te horen dat als hij niet stopt met evangelisatie onder moslims, hij gedood zal worden. Vrezh zegt dat andere bekeerde moslims hetzelfde overkomt.

Volgens Cees Rentier van de Stichting Evangelie & moslims krijgt bijna elke moslim in Nederland die christen wordt, te maken met intimidatie: ''Die druk om tot de islam terug te keren gaat ver. Tot aan de aankondiging 'we doen je wat aan' of 'we maken je dood'.''

Ayhan Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), noemt de verhalen van ex-moslims ''schokkend''. Hij ziet een rol weggelegd voor de moskeeën in Nederland waar aan deze kwestie aandacht zou moeten worden besteed.

-
Het NCRV tv-programma Schepper & Co, gaat vandaag over deze kwestie; vanmiddag 17.10 uur op Nederland 1.