Radboud moet stoppen met hartoperaties

Sander (Xender)
Icoon MedischIn het Radboudziekenhuis in Nijmegen mogen met onmiddellijke ingang geen hartoperaties meer worden uitgevoerd. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de Raad van Bestuur van het ziekenhuis opgedragen. Patiënten die al zijn opgenomen worden doorgestuurd of moeten naar huis. Het academische ziekenhuis moet eerst de kwaliteit van de afdeling hartchirurgie verbeteren.

In een rapport dat gisteren verscheen wordt de vloer aangeveegd met de hartafdeling voor volwassenen. Er is sprake van grote tekortkomingen die een bedreiging zijn voor de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt. Alle hartchirurgen in Nijmegen presteren onder de maat en het ontbreekt de afdeling aan leiderschap. Volgens het rapport zijn direct ingrijpende maatregelen nodig, zowel organisatorisch als op personeelsgebied.

De onderzoekscommissie werd ingesteld nadat uit een uitgelekte e-mail van een hoogleraar was gebleken dat in het ziekenhuis ongewoon veel hartpatiënten overleden. Vooruitlopend op het rapport heeft het hoofd van de afdeling begin april zijn functie al neergelegd. De commissie concludeert dat de oorzaak van het grote aantal sterfgevallen te vinden is een in "slecht functionerend zorgproces." Het Radboudziekenhuis hoopt dat er zo snel mogelijk orde op zaken is gesteld.

Overigens functioneert de afdeling kindercardiologie wel naar behoren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft naar aanleiding van het Nijmeegse geval besloten om álle hartcentra door te lichten.

Met dank aan legacythe2nd voor de submit.