Wielrennen: Uitslag Amstel Gold Race

Wouter (ziggyziggyziggy)
Icoon WielrennenFrank Schleck heeft de 41e Amstel Gold Race gewonnen. De Luxemburgse renner van CSC sprong in de finale alleen weg en kwam voor Wesemann en Boogerd alleen aan op de Cauberg.

De 41e Amstel Gold Race over ruim 250 kilometer ging vanmorgen om 10.15 van start in de regen in Maastricht. Al na twintig kilometer reden er vijf man op kop: Moreau, Thijs, Albasini, Schmitz en Weissinger. Met nog iets minder dan 200 kilometer te gaan was de voorsprong al gegroeid tot tien minuten.

Op ongeveer 160 kilometer van de meet moest Weissinger lossen, de vier hadden toen nog elf minuten op het peloton dat aangevoerd werd door de ploeg van Rabobank. Weissinger moest lossen vanwege een lekke band, maar werd gediskwalificeerd omdat hij met behulp van de auto terugkwam bij zijn vluchtgezellen.

Bovenop de Cauberg was de voorsprong nog 4.30 op het door Rabobank aangevoerde peloton. Op 75 kilometer van die finish had de Nederlandse ploeg er nog een minuut afgereden: 3.30. Kort voor de Wolfsberg moest De Rabobankploeg moest opnieuw de achtervolging leiden. Op veertig kilometer was de hergroepering een feit. Maar meteen was er weer een onsnappingspoging op de Loorberg, opnieuw van Wesemann. Hij kreeg oud-wereldkampioen Astarloa en Bertagnolli met zich mee. Erik en Thomas Dekker moesten de achtervolging inzetten, de Rabo-knechten waren gelost. Het gat werd niet groot, op 35 kilometer was het slechts tien seconden. Erik Dekker loste ook en gaf op.

Toen het peloton terugkwam ging Wesemann alleen verder. Alleen ging hij ook de Gulperberg, Kruisberg en Eyserbosweg over. Halverwege die Eyserbosweg was er de aanval van Karsten Kroon, met meteen de grote namen in zijn wiel: Boogerd en Bettini. Kort voor de Keutenberg sloot Bettini aan bij Wesemann, in de sachtervolging waren er drie man: Ivanov, Schleck en Wegmann. De verschillen waren nog niet erg groot. Daardoor volgde bovenop de Keutenberg een hergroepering. Voor Rabobank was alleen Boogerd mee, Freire en Thomas Dekker moesten in de achtervolging op het kopgroep waarin drie renners van T-Mobile vertegenwoordigd waren.

Op het 'vlakke' stuk tussen de Keutenberg en de slotklim van de Cauberg probeerde de Luxemburgse kampioen Schleck het alleen op tien kilometer van de finish, Sinkewitz probeerde te volgen maar kon niet met hem mee. Al snel had Schleck een voorsprong van twintig seconden. Wesemann ging op enkele kilometers opnieuw alleen achter Schleck aan. Aan de voet van de Cauberg, met nog geen kilometer te klimmen had Schleck ruim tien seconden op Wesemann, de groep met Boogerd en Bettini volgde al op een halve minuut en moest gaan sprinten voor de derde plaats. Schleck kon zonder problemen alleen naar de finish rijden en werd de eerste Luxemburgse winnaar van de Amstel Gold Race. Wesemann werd knap tweede, Boogerd sprintte net voor Kroon nog naar een derde plaats.

meer sport nieuws op sport.fok.nl