'Webcamaffaire studentenhuis professioneel netwerk'

Jorrit (Flem)
Icoon PolitieDe zaak rond de verborgen webcams in een Amsterdams studentenhuis, blijkt groter dan gedacht. De recherche heeft donderdag in twee andere steden invallen gedaan. Ook op deze plaatsen werden computers met beeldbestanden, dvd's en camera's in beslag genomen.

In december vorig jaar ontdekten vrouwelijke bewoners van een studentenhuis in Amsterdam twee verborgen webcams op hun kamers. De camera's waren verbonden met computers in het naastgelegen pand. Voormalige bewoonsters van het studentenhuis bleken stiekem met de webcams te zijn gefilmd. De politie viel het naastgelegen pand binnen en trof drie computers en een groot aantal bestanden aan. Deze werden in beslag genomen.

Het is nog niet duidelijk wie de camera's en de computers liet draaien. De zolder was via via verhuurd. Bij de politie is het inmiddels duidelijk dat om een professioneel netwerk gaat, aldus een woordvoerder: "Dit beperkt zich dus niet tot het Amsterdamse pand, het is een redelijk professioneel verhaal." In welke steden en wat voor panden donderdag invallen zijn gedaan, wilde hij niet zeggen. De politie wil alleen kwijt dat het niet om studentenhuizen gaat. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De politie heeft de in Amsterdam in beslag genomen bestanden de afgelopen vier maanden bekeken en meent "het Amsterdamse plaatje" nu "redelijk compleet" te hebben. Wat er met de beelden van de meisjes is gebeurd, wil de politie niet zeggen. Vanwege de nieuwe vondst is het onderzoeksteam uitgebreid van twee naar vijf man.

Met dank aan KonnieKipke voor de submit.