VVD wil Iran weren van WK voetbal

Gertjan (Kozzmic)
Hans van BaalenAls Iran niet stopt met de verrijking van uranium, dan moet de Veiligheidsraad besluiten het streng-islamitische land uit te sluiten van het WK voetbal dat deze zomer in Duitsland plaatsvindt. Dat pleidooi hield VVD-Kamerlid Hans van Baalen (foto) gisteren. "Liever dat dan de inzet van geweld tegen Iran", beargumenteerde de liberaal.

Als de Veiligheidsraad moet besluiten over sancties dan ligt het voor de hand Iran van het WK voetbal uit te sluiten, zo liet Van Baalen weten. Sowieso zou echter moeten worden voorkomen dat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wedstrijden van zijn land zal bijwonen. Ahmadinejad liet overigens deze week nog weten geen plannen te hebben om deze zomer naar Duitsland af te reizen.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken ziet niets in de ideeën van Van Baalen. De Veiligheidsraad zou zich 'ridicuul' maken met het uitsluiten van Iran bij het WK voetbal, aldus Bot. Volgens de CDA-minister zijn er slimmere manieren om het Iraanse regimne te treffen en niet het Iraanse volk, op het moment dat er can sancties sprake zou zijn. Bot denkt daarbij aan visabeperkingen voor regeringsfunctionarissen en handelsbelemmeringen.