Nederlander wil meer contact tussen autochtonen en allochtonen

Wouter (druide)
Icoon EnquêteOnder de naam "Wereldvrienden, maak je zo", is de Wereldomroep begonnen aan een project met als doel om Nederlanders in den vreemde te stimuleren vriendschap te sluiten met iemand met een andere culturele achtergrond. Daarvoor heeft de Wereldomroep de mening gevraagd van 800 Nederlanders die buiten Nederland wonen - en daarmee allochtoon zijn - over culturele kwesties. Maurice de Hond heeft diezelfde vragen aan 1000 in Nederland woonachtige Nederlanders gesteld, wat enkele interessante resultaten heeft opgeleverd.

Zo werd gevraagd wat de Nederlanders vonden van de verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen. Van de Nederlanders die elders wonen, ervaart 94% deze relatie als goed, terwijl de in Nederland wonende Nederlanders veel minder zijn te spreken over de verhoudingen: 65% vindt deze slecht. Op de vraag of ze meer contact willen tussen autochtonen en allochtonen zijn de Nederlanders vrij eensgezind: 70% van de Nederlanders uit Nederland, en 89% van de Nederlanders die in het buitenland wonen, beantwoordt de vraag positief.

Verder vindt 75% van de landgenoten in den vreemde dat je als allochtoon je eigen cultuur mag behouden. Van de Nederlanders in Nederland meent 54 procent dat allochtonen elementen van hun eigen cultuur mogen behouden.
Tot slot werd er gevraagd of men de verschillende culturen in een land waardeert. 86% van de Nederlanders uit het buitenland antwoordt positief, tegenover 58% van de landgenoten in Nederland. Daarmee lijken de Nederlanders die in het buitenland wonen toleranter te zijn dan de Nederlanders die in het eigen land verblijven.