Iraanse homo's nog niet uitzetten

Daan (DaanA)
Icoon PolitiekMinister Verdonk heeft gisteren besloten om voorlopig geen homoseksuele asielzoekers uit Iran terug te sturen. Hoewel ze gelooft dat het in Iran in principe veilig is voor homo's, zolang ze niet met hun geaardheid te koop lopen, heeft ze nu besloten tegemoet te komen aan de wensen van de Kamer, die wel degelijk denkt dat homo's in Iran gevaar lopen. Eerder had de minister al gezegd dat per geval bekeken zou worden of het gevaarlijk zou zijn; nu ziet ze dus voorlopig helemaal af van het terugsturen van homo's. Op de wens van de Kamer om ook tot christen bekeerde moslims niet terug te sturen, is ze ook ingegaan.

Gisteren zei de minister in 'Met het oog op morgen' op Radio 1 dat ze niet blij is met de wens van de kamer om homo's voorlopig hier te houden. In haar ogen zet Nederland zo de deur open voor een grote stroom homo's van over de hele wereld. Ze zegt dat ze blij is dat mensen in Nederland zo vrij zijn dat ze zonder veel problemen voor hun homoseksuele geaardheid uit kunnen komen, maar ze vindt niet dat dat dan maar moet betekenen dat mensen, die toevallig in een land leven waar er niet zo'n vrijheid is, automatisch welkom zijn in Nederland. Natuurlijk kan Nederland geen mensen uitzetten die, eenmaal terug, moeten vrezen voor hun leven, maar in een land hoeven in haar ogen niet de Nederlandse wetten te gelden om als 'veilig' gezien te worden.

Verdonk heeft aan het ministerie van buitenlandse zaken gevraagd om een nieuw ambtsbericht te schrijven, waarin nog eens goed onderzocht wordt hoe veilig of onveilig het in Iran nou precies is. Aan de hand hiervan zal ze definitief besluiten over het wel of niet terugsturen van Iraanse homo's. In augustus moet het bericht klaar zijn.