Levenslang voor gezinsmoordenaar Richard H.

Rob (R@b)
JustitieDe 34-jarige Richard H. uit Zoetermeer, die heeft bekend in april 2005 zijn vrouw en twee kinderen te hebben vermoord, is door de rechtbank in Den Haag tot levenslang veroordeeld. Het OM had ook levenslang geëist. Deskundigen beoordeelden hem als volledig toerekeningsvatbaar

Richard H. sloeg april vorig jaar zijn vrouw Claudia (31) dood met een honkbalknuppel en wurgde zijn twee dochtertjes Marieke (5) en Charlotte (3). Daarna begroef hij ze in een Brabants bos en meldde na enige tijd bij de politie hun vermissing.

Tijdens de verhoren gaf hij verschillende verklaringen voor zijn daden. Meest logische is dat hij zijn Poolse vriendin, die hij via internet had leren kennen, wilde ontmoeten en dat zijn gezin hem daarbij in de weg stond.

Levenslang
En voor iedereen die zich afvraagt hoe lang levenslang is in Nederland: Een levenslange gevangenisstraf betekent bij ons in principe ook écht levenslang. In tegenstelling tot sommige andere landen, kom je in Nederland niet automatisch na een bepaalde tijd vrij.

Je kunt wel gratie aanvragen (na minstens 20 jaar te hebben uitgezeten), maar of je dat krijgt is nog maar de vraag. Een automatisme is dat in ieder geval niet. Het zal ook afhangen van de tijdsgeest die dan heerst. In een verhardende maatschappij, ligt een vroege vrijlating zeker niet voor de hand. Er is ook nog niet veel ervaring mee, omdat levenslange celstraffen vroeger veel minder werden uitgedeeld dan tegenwoordig. Een ijkpunt kan zijn de bekende Duitse oorlogsmisdadigers 'De drie van Breda'. Eén stierf in gevangenschap, de andere twee werden pas in 1989 vrijgelaten toen ze ernstig ziek waren. Ze stierven kort na hun vrijlating.


Richard H. verdwijnt levenslag achter de tralies.

Met dank aan zakjapannertje en GalaxyMan voor de submit.