Cruciale video in medische tuchtzaak weg

Noud de Greef (gr8w8)
Icoon Medisch Een drietal huisartsen wordt ernstige nalatigheid ten laste gelegd, na het overlijden van een man van 21 aan een acute hersenvliesontsteking. Een videoband die hun onschuld zou moeten bewijzen, blijkt echter verdwenen.

De rechtszaak bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg is door Therese Mingers aangespannen, nadat ze in acht dagen tijd maar liefst vier maal zonder nader onderzoek met haar doodzieke Kevin naar huis werd gestuurd. Kevin klaagde over een vrij acute hoofdpijn, die niet verminderde door paracetamol of ibuprofen. Op 27 juni 2004 bleek hij koorts te hebben en begon een dag later te braken. Op 29 juni meldt een arts-in-opleiding deze symptomen en merkt ook een vreemde geur en afwezige houding van de patiënt op. Diagnose: spierspanninghoofdpijn in combinatie met migraine.

Ondanks de heftige klachten zijn er geen nadere onderzoeken gedaan, zoals het meten van de bloeddruk, de polsslag, de temperatuur of oogspiegelen. Kevins moeder bleef aandringen op een spoedverwijzing naar een neuroloog, maar door de betrokken arts werd slechts een wijziging aangebracht in de medicatie. Er volgde wel een gewone verwijzing en Kevin kon een week later bij een neuroloog terecht.

Later die dag verslechtert Kevins toestand drastisch en staan ze weer op de stoep van het centrum. Een derde arts ziet evenmin aanleiding tot ernstige zorgen. Een telefonisch gesprekje met een assistent neurologie moest geruststellen, waarna ze wederom naar huis worden gestuurd. Twee dagen later stuurt een waarnemend huisarts op basis van de symptomen Kevin met spoed naar het ziekenhuis. Hij overlijdt enkele dagen later aan de gevolgen van een virale hersenvliesontsteking.

'Ze hebben ons gewoon nooit serieus genomen.' Kevins ouders voelen zich als notoire zeurpieten door de artsen te kijk gezet. 'Ik heb nog gezegd dat Kevin 38,4 graden koorts had, gemeten onder de tong', aldus de moeder. De huisarts-in-opleiding ontkent dit. In het Medisch Centrum West Kerkrade werden consulten met instemming van de patiënten opgenomen en toevallig ook juist van het consult waar dit besproken zou zijn. Volgens een medewerker van de Universiteit van Maastricht krijgt elke eerstejaars student geneeskunde een vijftal banden om consulten op te nemen. De opnames dienen om feedback te kunnen geven aan de student. De banden blijven in zijn bezit. De band van het betreffende consult, welke dus uitsluitsel kan geven in deze zaak, is echter spoorloos verdwenen.

Volgens de advocaat van de huisartsen, is er slechts een van verschil van mening over de toestand van Kevin. Er is weldegelijk een beleid uitgezet en secuur gehandeld door de verschillende artsen. Niet voor niets kwamen ze alledrie tot dezelfde conclusies. Het Tuchtcollege doet 24 mei uitspraak.