Een op de vijf Nederlanders krijgt een soa

Noud de Greef (gr8w8)
Icoon Gezondheid Een op de vijf Nederlanders heeft wel eens een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gehad, maar slechts een op de zes heeft zich ooit laten testen, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Uit het in zes Europese landen uitgevoerde onderzoek, bleek dat wij Nederlanders goed bekend zijn met het begrip soa. Vrijwel iedereen heeft er wel eens wat gelezen of gehoord. Vooral HIV/AIDS en syfilis zijn bekend. Jongeren noemden vooral chlamydia en schaamluis als soa, terwijl ouderen meer bekend zijn met syfilis en gonorroe. Van de onderzochte landen komt Italië het slechtste uit de bus. Een op de tien inwoners kende zelfs geen enkele van de in het onderzoek genoemde soa's. De angst voor een besmetting is het grootste in landen als Frankrijk (41%) Spanje (33%) en toch ook Italië (32%). Misschien dat dit preventief werkt, want het zijn juist de onbevreesde Duitsers en Engelsen die het vaakste besmet raken, respectievelijk 29 en 15 procent is wel eens besmet geraakt. Misschien dat de WingMan hier nog wat kan betekenen.

Deze angst leidt in Frankrijk waarschijnlijk tot het hoge percentage geteste personen van maar liefst 49 procent, in Nederland is dit slechts een schamele 16 procent. Misschien dat de besmettingscijfers in Nederland hierdoor wel een positief vertekend beeld geven, doordat veel mensen onbewust drager kunnen zijn. Onder de jeugd schijnt het allemaal wel mee te vallen, een derde gaat wel eens langs de huisarts voor een test. Onder de groep die het meeste last heeft gehad van soa's, ouderen van 55 plus, heeft maar een tiende zich ooit laten testen.

Het seksleven lijkt flink te lijden onder gejeuk in de schaamstreek. Een kwart van ooit besmette mensen klaagt over een slecht seksleven, terwijl van de groep zonder klachten slechts 17 procent een soa heeft gehad. Driekwart van de Europeanen weet aan wie hij het gekriebel heeft te danken, al zijn de Fransen hierover in 40 procent van de gevallen minder zeker. Opvallend is dat de Nederlandse man vaker dit vaker zeker weet dan de vrouw, 81 tegen 69 procent. De reden hiervan laten de onderzoekers in het midden. Ruim tweederde van de bevolking licht hun partner netjes in over de besmetting, maar bij de Italianen laat de hoffelijkheid te wensen over met slechts 18 procent.