[upd] Mogelijk legionella bij Vlaardingse leerlingen

Chris (Gronnaephos)
Icoon BinnenlandsIn Vlaardingen zijn woensdagochtend tien kinderen onwel geworden tijdens een gymles. Er zijn hulpdiensten ter plaatse gekomen om na te gaan wat de oorzaak is. De klachten van de kinderen variëren van hoofdpijn tot misselijkheid en diarree, aldus een woordvoerster van de politie.

Vijf van de onwel geraakte kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De anderen zijn naar huis gestuurd, na onderzocht te zijn in de nabijgelegen Jan Ligthartschool. De ouders kregen een brief mee waarin ze werden geadviseerd de kinderen goed in de gaten te houden.

De Milieudienst Rijnmond verricht metingen in de gymzaal en op de Jan Ligthartschool om de oorzaak van het onwel worden van de kinderen te achterhalen. Er werd een vreemde lucht waargenomen bij binnenkomst van de gymzaal, verklaarde de zegsvrouw van de politie. Afgelopen vrijdag voelden kinderen zich ook niet helemaal lekker na een gymles. Burgemeester T. Bruinsma ontkent echter eerdere berichten van de politie dat er aan het gebouw onderhoudswerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Vooralsnog is onduidelijk wat de oorzaak van de vreemde lucht is.

Klasgenootjes van de leerlingen die onwel zijn geworden, zijn woensdag opgevangen in een naburig schoolgebouw. Hulpverleners trachtten daar te achterhalen wat de kinderen precies hebben meegemaakt die ochtend. Voor de ouders komt zo spoedig mogelijk een informatieavond, aldus Bruinsma.

Volgens de laatste berichten zijn er tevens zes mensen onwel geworden in een nabij gelegen apotheek. Artsen van de GGD zijn de gehele dag aanwezig om de gezondheid van de onwel geworden mensen in de gaten te houden.

Update 19:30
Een mogelijke oorzaak van het onwel worden van de zestien mensen in Vlaardingen op woensdag is legionella. Deze bacterie wordt door kleine waterdeeltjes in de lucht verspreid en kan de potentieel dodelijke veteranenziekte veroorzaken. De GGD wil deze mogelijke oorzaak nog niet aan de situatie verbinden totdat het bactereologisch onderzoek van de omgeving is afgerond. De veteranenziekte kan niet van mens op mens worden overgebracht.

Met dank aan IJzercookie voor de submit.