Vriendin schutter Amersfoort ondergedoken

Rob (R@b)
BabakDe vriendin van de 19-jarige Sidney uit Amersfoort - de jonge Antilliaan die de 16-jarige Babak Hadjipour doodschoot - is ondergedoken. Ze zit met haar familie op een geheim adres na ernstige bedreigingen. De vader van het meisje, die eerder aankondigde een stille tocht te willen verstoren, heeft gezegd dat hij dat op aanraden van de politie achterwege zal laten. Hij wilde meelopen met een spandoek met de tekst dat deze lui zijn dochter hadden mishandeld.

Vader en moeder Hadjipour hebben de vrienden van hun vermoorde zoon opgeroepen geen wraak te nemen. Sinds de jongen van Iraanse afkomst werd doodgeschoten, is een deel van zijn vriendenkring uit op vergelding.

Voorafgaand aan de schietpartij zou er overigens al sprake zijn geweest van mishandeling, stalking en bedreiging. Babak zou medeschuldig zijn geweest aan mishandeling van Sidney en diens vriendin. Sidney deed daarvan een paar keer aangifte. Van de andere kant werden er ook aangiften gedaan tegen Sidney. Sinds augustus 2005 deden jongeren vijf keer aangifte tegen elkaar. Drie weken geleden gaf een 15-jarig meisje bij de politie aan dat de nu van moord verdachte Sidney haar had lastiggevallen en dat hij een vuurwapen had. De politie kon de verdachte toen echter niet achterhalen en ook geen bewijs vinden voor het bezit van een vuurwapen.

De 18-jarige Tom, de Nederlandse vriend van slachtoffer Babak, werd vorig jaar veroordeeld voor mishandeling en stalking van zijn ex-vriendin, nu de vriendin van dader Sidney.

Stille tocht
Vanavond wordt een stille tocht gehouden voor het slachtoffer. Burgemeester Albertine van Vliet van Amersfoort beslist later vandaag of ze mee zal lopen in die tocht. Vrienden van Babak vertrekken in ieder geval rond 21:00 uur van snackbar Swoopy in de Utrechtsestraat naar de Kamperbinnenpoort.

Het slachtoffer wordt vrijdagmiddag begraven op het islamitische gedeelte van begraafplaats Rusthof in Leusden. Vrienden van Babak zamelen ondertussen geld in voor een plaquette voor Babak bij de Kamperbinnenpoort. De gemeente wil nog niet reageren op het voornemen om een blijvende herinnering bij de poort aan te brengen.