Belgische RK-kerk met islam tegen euthanasiewetgeving

Rob (R@b)
BuitenlandsDe Belgische kardinaal Godfried Danneels en de vice-voorzitter van de Belgische Moslimexecutieve, mevrouw Hacer Düzgün, gaan samen één front vormen tegen uitbreiding van de euthanasiewetgeving in België. De twee hopen zo de druk op de politiek te kunnen opvoeren. De samenwerking van de islam en de rooms-katholieke kerk is een unicum in Europa. De twee religieuze leiders hopen ook de Joodse gemeenschap nog mee te kunnen krijgen bij hun initiatief. Düzgün stelt dat ''als we met de religies samen iets ondernemen, zal dat een sterker signaal zijn dan in het geval van één godsdienst apart''.

De protestantse kerk in België heeft bedankt voor de eer om samen te werken. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Protestantse Kerk in België is zijn organisatie voorstander van het recht op waardig sterven.

De Belgische politiek, althans de regeringspartijen, willen de euthanasiewetgeving zo uitbreiden dat ook personen die levensmoe zijn euthanasie kunnen laten plegen. De liberalen en socialisten pleiten ook voor de mogelijkheid van euthanasie voor kinderen die ondraaglijk lijden.

Kardinaal Danneels, met wie vandaag een groot interview staat in een Belgisch dagblad, wil overigens ook praten over het aanbieden van islamitisch onderwijs in katholieke scholen. Hij zegt verder niet negatief te staan tegenover de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.