Wouter Bos op het matje bij Aboutaleb

Gertjan (Kozzmic)
Wouter BosDe Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb vindt de uitspraken van PvdA-partijleider Wouter Bos over beginnende allochtone raadsleden onnodig. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant vandaag. "Ik geloof niet dat er een gerechtvaardigde reden is om angst te zaaien. Het is niet netjes die discussie zo te focussen op allochtone raadsleden", stelt Aboutaleb.

Hij heeft met Bos afgesproken dat deze binnenkort bij de Amsterdamse PvdA tekst en uitleg komt geven over zijn uitlatingen. "Ondanks de nuance van Wouter Bos was het niet nodig dat hij het zo neerzette." Volgens de wethouder is het haast onmogelijk het onderwerp aan te snijden zonder te vervallen in generalisaties. Daarbij kraait er geen haan naar autochtonen die optreden als belangenbehartiger. Bos noemde cliëntelisme een risicofactor bij allochtone politici, hoewel hij tevens opmerkte dat met de opkomst van een nieuwe generatie migranten dit zal verdwijnen.

Aboutaleb ziet een parallel met de vrijheid van onderwijs, vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. "Zolang het ging om christelijk onderwijs, was het prima. Toen moslims er gebruik van gingen maken was het verhaal: dat was nooit de intentie." Hij vindt dat de PvdA niet alleen een partij voor intellectuelen moet zijn, maar ook voor arbeiders. "Ook al spreken ze niet altijd vloeiend Nederlands. Ik hoor ook wel eens Nederlanders in de gemeenteraad praten van wie ik denk: nou, nou", meent de Amsterdammer. Overigens stelden Bos en het hoofd Voorlichting van de PvdA in een verklaring deze week dat het gewraakte interview in Het Parool verdraaid werd aangekondigd in een bericht dat vervolgens door veel media werd overgenomen.