Pil zet aan tot slaapwandelvreetbuien

Tom (Snarf)
Icoon GezondheidIcoon WeirdIn de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een wel heel verrassende bijwerking van een veelverkochte slaappil. Sommige gebruikers van de pil krijgen last van 'sleep-related eating disorder', dat vertaald een 'slaapgerelateerde eetstoornis' betekent.

Bij gebruikers blijkt de pil soms te leiden tot nachtelijke slaapwandelingen richting keuken. Ter plaatse aangekomen vreet men de hele koelkast leeg en gaat weer naar bed. De volgende ochtend weet men totaal niets meer van de nachtelijke escapades en vraag men zichzelf stomverbaasd af wat nou die lege koelkast heeft veroorzaakt. Veel slachtoffers schuiven de schuld van de lege koelkast af op familie. Een patiënte uit Californië kwam meer dan 45 kilo aan voordat ze het verband met de slaappillen legde. De bijsluiter vermeldt het symptoom overigens gewoon. Dit meldt de New York Times.

Het slaapmiddel, zolpidem, wordt ook in Europa verkocht en wordt geproduceerd door het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis. In Europa verkoopt de firma de pillen onder de namen Stilnox of Stilnoct, in de VS heet het medicijn Ambien. Vorig jaar werd het middel in de VS 26 miljoen keer voorgeschreven, mede dankzij een advertentiecampagne die 130 miljoen dollar (zo'n 107 miljoen euro) per jaar kost. De omzet bedroeg 2,2 miljard dolar (zo'n 1,8 miljard euro).

De symptomen worden nu onderzocht door het Minnesota Regional Sleep Disorders Center in Minneapolis. Een ander ziekenhuis, het Mayo Clinic in Rochester heeft dezelfde klachten gekregen van patiënten en onderzoekt de zaak ook.

Een woordvoerster van Sanofi-Aventis laat weten dat er al eerder berichten over slaap-eten zijn geweest. De symptomen zijn ook netjes gerapporteerd aan de Food and Drug Administration (de Amerikaanse overheidsdienst die toeziet op verantwoord voedsel, medicijnen en het gebruik daarvan). Deze zag echter weinig kwaad in de symptomen.