Risico op hart/vaatziekten eerder te bepalen

Tom (Snarf)
Icoon WetenschapEen professor, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, heeft een bloedtest ontwikkeld waarmee in een zeer vroeg stadium kan worden bepaald of een persoon een vergroot risico op hart- en vaatziekten heeft. De test is op meer dan 3.000 bloedmonsters toegepast. Daaruit bleek dat personen met een verhoogd geoxideerd LDL-cholesterolgehalte een groot risico lopen om binnen tien jaar een hart- en/of vaatziekte te krijgen, zelfs als de 'gewone' LDL- en HDL-cholesterolwaarden normaal zijn. Het onderzoek bevestigt eveneens dat LDL-cholesterol extra schadelijk wordt wanneer het geoxideerd is.

"Al een tijd bestond het vermoeden dat LDL, de zogenaamde 'slechte' cholesterol, op zich niet slecht is. Proefdierexperimenten toonden aan dat het wel een rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaatziekten wanneer het geoxideerd is. We ontwikkelden een test om dit op te sporen en samen met het National Institute of Aging in Maryland toonden we als eersten aan dat geoxideerd LDL in het bloed het risico op een hartinfarct voorspelt", aldus de onderzoeker in de Campuskrant, het tijdschrift van de universiteit. "Uit de test blijkt dat bij een heleboel mensen van wie de LDL- en HDL- cholesterolwaarden volledig normaal zijn een verhoogd geoxideerd LDL wordt opgespoord. Andere factoren spelen dus ook een rol, onder meer obesitas (overgewicht, red.) en type II-diabetes".

De test laat ook een duidelijk verband zien tussen een ongezonde levenswijze en verhoogde waarden van de geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed. Risicogroepen zijn onder meer personen met overgewicht en rokers. "Het goede nieuws is dat vermageren of een gezonde levenswijze, zelfs na een hartinfarct, het geoxideerd LDL verlaagt", zegt de professor nog. Het zal nog wel een tijdje duren voordat de test commercieel beschikbaar is. De Leuvense onderzoekers ontwikkelden een commerciële testkit en zijn nu op zoek naar grote firma's om de kit verder te ontwikkelen.

Cholesterol
Er bestaan meerdere typen cholesterol. HDL-cholesterol (het 'goede') verwijdert een teveel aan cholesterol uit de vaatwanden en voert dit af naar de lever die het verwerkt en uitscheidt via de gal.
LDL-cholesterol (het 'slechte') brengt cholesterol richting de cellen en de vaatwanden, die het gebruiken voor celprocessen.
De verhouding HDL:LDL bepaalt of LDL zich afzet aan de vaatwanden (en zo hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken) of gewoon door HDL wordt afgevoerd.
Drogisterijketens zoals de Etos verkopen kant-en-klare cholesteroltests waarmee de hoeveelheid LDL- en HDL-cholesterol in je bloed bepaald kan worden.

Deze informatie is medisch gezien verre van volledig. Mocht je vermoeden dat er problemen zijn met je cholesterol, neem dan contact op met een arts.