Helderse SP ziet drie raadsleden vertrekken

Gertjan (Kozzmic)
Icoon PolitiekSlechts twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen hebben drie raadsleden van de Socialistische Partij (SP) besloten zich af te splitsen. De partij houdt slechts één lid in de Helderse raad over; lijsttrekker en fractievoorzitter Rachel Post. Bij de verkiezingen was de SP van nul naar vier zetels gegaan.

De winst leidde echter tot problemen in de afdeling. De 28-jarige Post werd ongeschikt geacht voor het fractievoorzitterschap, waarna bestuur en fractie mede-raadslid Loek Wijker naar voren schoven. Nadat deze actie intern tot vragen leidde, trad het afdelingsbestuur af, en zeiden enkele bestuursleden zelfs hun lidmaatschap op. "Er heerste zoveel wantrouwen tegen ons, dat het onwerkbaar werd", verklaarde voormalig afdelingssecretaris Marijke Abbenes. Landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen verklaarde dat Post fractievoorzitter zou blijven, totdat de leden van de partij een uitspraak zouden doen.

De afgescheiden raadsleden Loek Wijker, Henny Abbenes en Hans de Haan wilden echter niet verder met Post. Voor Abbenes is het overigens de tweede keer dat hij zich afscheidt van een partij, tijdens de vorige raadsperiode ging hij zelfstandig verder nadat hij hij werd gewipt als fractievoorzitter van de PvdA. Andere partijen in de raad reageerden verbijsterd op de snelle afsplitsing en spreken van 'kiezersbedrog'. Post liet weten ondanks alles met goede moed aan de slag te willen. "Ik heb een grote groep mensen achter me staan", aldus de enig overgebleven socialiste.

---
Rachel Post werd tijdens de verkiezingscampagne nog geïnterviewd door SP-leider Jan Marijnissen: "We gaan proberen de bestuurlijke cultuur die in Den Helder is ontstaan om te draaien, zodat de raad kan functioneren zoals het zou moeten gaan".