Opnieuw diefstal politie-eigendommen

Tom (Snarf)
Icoon PolitieOpnieuw is een afdeling van de politie is in verlegenheid gebracht door de diefstal van onzorgvuldig beheerde eigendommen. Autokrakers stalen vorige week donderdag een doorgeladen pistool en een notebook uit de auto van een rechercheur, werkzaam op de afdeling zware criminaliteit bij de Dienst Centrale Recherche (DCR) van het Amsterdamse politiekorps.

De eigendommen lagen in de kofferbak van de geparkeerde wagen. De rechercheur was op het moment dat de diefstal gepleegd werd in een eetcafé aan de Amsterdamseweg in Amstelveen, zo meldden betrouwbare bronnen. Behalve het pistool namen de criminelen ook de agenda en het politielegitimatiebewijs van de rechercheur mee.

De politie stelde onmiddellijk een intern onderzoek in. De twee verdachten werden afgelopen vrijdag al gearresteerd, toen ze tijdens een andere inbraakpoging in de val liepen. Ze bekenden de diefstal te hebben gepleegd en leidden de politie zaterdag naar een woning waar de gevoelige gestolen spullen lagen. In totaal hield de politie drie mensen aan.

De inbraak wordt bevestigd door de Amsterdamse politie. De betrokken rechercheur is overgeplaatst naar een andere afdeling. Voor hem is voorwaardelijk ontslag aangevraagd, aldus de woordvoerder. Deze benadrukt ook dat het niet gebruikelijk is om dergelijke spullen onbeheerd achter te laten. Het was echter niet ongebruikelijk dat het dienstwapen was doorgeladen. "Dienstwapens zijn altijd doorgeladen." Om de gestolen goederen zo snel mogelijk terug te krijgen, was er "groots ingezet", aldus de woordvoerder.

Dit incident is er opnieuw een waardoor een overheid in verlegenheid wordt gebracht door de ontvreemding van onbeheerde privé-eigendommen. Eerder dit jaar werden een aktetas en een digitale agenda uit een auto van een lid van het arrestatieteam van het korps Rotterdam-Rijnmond gestolen. In diezelfde periode ontvreemdden criminelen een dienstpistool, pepperspray en een portofoon uit een dienstauto van een rechercheur van de Nationale Recherche. Ook belandde vorig jaar geheime informatie van de politie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de militaire inlichtingendienst in verkeerde handen.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken stuurde recentelijk een brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders, waarin hij wees op de verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders als het gaat om beveiliging van politie-informatie en wapenbeheer. "Dit kan zo niet langer", zei de bewindsman na de gebeurtenissen in februari. Voorzitter B. Visser van de Raad van Hoofdcommissarissen schreef alle hoofdcommissarissen een brief, waarin hij vroeg "voortvarend" maatregelen te treffen voor het naleven van de regels. Remkes vindt het zeer kwalijk dat er opnieuw eigendommen van de politie zijn ontvreemd, aldus zijn woordvoerder vandaag. De minister is blij dat de spullen terug zijn en keurt de maatregelen die direct tegen de rechercheur zijn genomen, goed. De woordvoerder benadrukte dat het de taak is van de politiekorpsen om agenten goed te instrueren.