Zweedse minister treedt af na cartoonrel

Rob (R@b)
BuitenlandsIn Zweden is de minister van Buitenlandse Zaken gestruikeld over een rel na de Deense spotprenten affaire. Minister Laila Freivalds is vandaag afgetreden omdat bleek dat zij een website had laten afsluiten waarop de cartoons over de islamitische profeet Mohammed stonden.

Het ging om een extreem-rechtse website, die de spotprenten van buurland Denemarken had geplaatst. Freivalds ontkende eerder dat ze de site had laten sluiten. Maar uit documenten bleek dat er wel degelijk vanuit haar ministerie contact was opgenomen met de makers van de site over de spotprenten. Dit tot woede van de oppositie. Niet dat die het nou zozeer wilde opnemen voor extreem-rechts, maar wel voor de Zweedse Grondwet. Die verbiedt namelijk iedere politieke druk op een website (of krant) om te stoppen/niet te verschijnen.

Freivalds was overigens al niet zo geliefd meer bij de Zweedse bevolking. Haar houding na de tsunami van 2004 leverde haar ook veel kritiek op. Een dag na de zeebeving bezocht ze gewoon een theatervoorstelling, terwijl later bleek dat maar liefst 543 Zweden bij de tsunami om het leven waren gekomen. De hulpverlening was door haar ministerie bovendien slecht georganiseerd, luidde een officieel rapport.