Duizenden patiënten zonder hulp

Peter Breuls
Icoon MedischRond de twintigduizend patiënten met schizofrenie hebben onderdak en zorg nodig. Door sluiting van psychiatrische instellingen dreigen er dat alleen maar meer te worden. Belangenorganisaties vrezen vooral voor problemen in de grote steden, waar 4000 verslaafde en criminele patiënten permanente opvang nodig hebben. Dat meldt Algemeen Dagblad vandaag.

Belangenverenigingen stichting Huisjes, Ainoksis en Ypsilon hebben hun zorgen geuit in een brief aan minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD). "We moeten stoppen met de uitverkoop in de psychiatrie", zegt woordvoeder Joost van Raay in het dagblad.

Ook GGZ Nederland maakt zich zorgen. "We proberen jaarlijks tien procent in beeld te brengen of in de zorg te krijgen", zegt een woordvoerder van GGZ. Het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg is volgens de GGZ wel iets gedaald de laatste jaren 'maar niet substantieel'. Volgens de woordvoerder is het lastig in de grote steden goede locaties te vinden. "De vervangende locaties zijn altijd kleiner dan de te verlaten hoofdlocaties."