TK-peiling: Forse winst SP en PvdA

Rob (R@b)
EnquêteMaurice De Hond heeft in opdracht van NOS/NOVA gepeild wat de kiezers vandaag zouden hebben gestemd, mocht het Tweede Kamerverkiezingen betreffen. Zoals verwacht wint links daarin veel zetels.

De PvdA zou uitkomen op 49 zetels (nu 42). De partij heeft overigens wel eens hoger gestaan in die peiling. De SP zou omhoogschieten van 9 naar 17 zetels. GroenLinks zou uitkomen op 10 stuks (nu 8). Samen is het linkse blok goed voor een meerderheid van 76 zetels.

De huidige coalitie zou nog maar 60 zetels overhouden. CDA zakt van 44 nu naar een dieptepunt van 31. De VVD van 28 naar 26 en D66 van 6 naar 4.

De ChristenUnie zou twee zetels winnen, en uitkomen op 5. De SGP blijft stabiel op 2. De LPF gaat van 8 zetels naar niets (0). Nieuw in de Kamer zouden de Partij voor de Dieren zijn met één zetel en de Groep Geert Wilders met 5 zetels.

De meeste ondervraagde kiezers zouden pleiten voor een kabinet van PvdA, SP en GroenLinks (ruim 34% ziet daar brood in). De combinaties PvdA/CDA, en CDA, VVD en D66 scoren een stuk lager.

Let wel: Dit is een peiling onder 6.000 kiezers vandaag. Het heeft niets van doen met resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. Die wijken door het meedoen van lokale partijen namelijk erg af. Ook doet bijvoorbeeld de SP lang niet in alle gemeenten mee.