Veel huwelijksaanzoeken voor Taïda Pasic

Jorrit (Flem)
Icoon AlgemeenMinister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie besloot vorige week dat de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic binnen vier weken Nederland moet verlaten; veel Nederlanders zijn het hier echter niet mee eens. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze de 18-jarige Taïda ten huwelijk vragen, in de hoop dat ze dan mag blijven.

"Ik ben graag bereid met Taïda te trouwen zodat zij toch nog in Nederland kan blijven", aldus een van de reacties op de website Teken voor Taïda. "Die aanzoeken komen vooral van jongens die een wat verlegen indruk maken. Zo van: ik hoop dat je het niet vervelend vindt, we hoeven elkaar maar twee keer te zien. Maar er staan ook reacties op de site van mensen die Taïda hun liefde verklaren", zo zegt Ben Brandenburg, initiatiefnemer van de site. Brandenburg betwijfelt echter of een schijnhuwelijk veel zin heeft: om een verblijfsvergunning te krijgen, moet je namelijk kunnen aantonen dat het om een langdurige en serieuze relatie gaat.

Ondanks de vele steunbetuigingen aan Taïda op de website, heeft minister Verdonk nu een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich. Verdonk had al eerder de steun van CDA en VVD, maar nu heeft ook de LPF zich achter haar geschaard. De partij besloot hiertoe omdat het waarschijnlijk is dat Taïda op een ambassade in het voormalige Joegoslavië haar eindexamen kan doen. Het ministerie van Onderwijs meent dat het goed mogelijk is om staatsexamen in het buitenland te doen, als maar kan worden gegarandeerd dat er geen fraude wordt gepleegd.


Taïda Pasic