'Sovjet-Unie achter moordaanslag op paus'

Jorrit (Flem)
Icoon BuitenlandsDe moordaanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 werd uitgevoerd in opdracht van de voormalige Sovjet-Unie, zo luidt de conclusie van een rapport van een Italiaanse parlementaire commissie. Het rapport werd vandaag openbaar gemaakt.

"De commissie gelooft stellig dat de leiding van de Sovjet-Unie het initiatief nam om paus Johannes Paulus II te elimineren", aldus het rapport. De geheime diensten van de Sovjet-Unie zouden volgens de parlementaire commissie de opdracht hebben gekregen "om alle operaties in het werk te stellen om een misdaad van uitzonderlijke ernst te plegen, zonder hedendaags vergelijk".

Begin jaren tachtig kwam in Polen, het vaderland van de neergeschoten paus, een hervormingsgezindheid op gang die uiteindelijk zou leiden tot de val van het Sovjet-imperium. De paus steunde de Poolse vakbond Solidariteit. Historici menen dat de Rooms-katholieke leider een belangrijke rol heeft gespeeld in de aanloop naar de eerste vrije verkiezingen in Polen en de val van de Berlijnse muur in 1989.

Johannes Paulus II werd op 12 mei 1981 op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad neergeschoten door de Turk Mehmet Ali Ağca. De paus werd getroffen door meerdere kogels en raakte levensgevaarlijk gewond. Een zes uur durende operatie redde zijn leven. Ağca werd na de aanslag onmiddelijk overmeesterd en tot een levenslange celstraf veroordeeld. Een paar dagen na de aanslag schonk de paus Ağca vergiffenis, in 1983 ging hij zelfs bij hem op bezoek in de gevangenis. Eerder dit jaar werd bekend dat Ağca in 2010 vrijkomt.

Johannes Paulus II, die op 2 april 2005 overleed, schreef vorig jaar zelf in zijn laatste boek dat Ağca niet alleen verantwoordelijk was voor de aanslag. Iemand anders "was het brein en heeft iemand anders de opdracht gegeven", zo schreef hij. Na verschijning van dit boek besloot de Italiaanse parlementaire commissie het onderzoek te heropenen. In 1986 nog kon een connectie met de Bulgaarse geheime diensten niet worden bewezen.


Met dank aan damage74 voor de submit.