Veel interesse voor ouderenwijk

Rob (R@b)
Uit een groot haalbaarheidsonderzoek van de Initiatiefgroep Seniorenstad blijkt dat van de Nederlanders boven de 55 jaar, 40% (zo'n 1,6 miljoen mensen) belangstelling heeft voor een speciale seniorenwijk; een woonwijk waar alleen mensen van 55+ hun intrek mogen nemen.

De Initiatiefgroep wil dan ook dat er in Nederland snel seniorenwijken worden gebouwd. Per wijk zou het gaan om 2.000 tot 4.000 huizen met winkels en recreatiemogelijkheden voor de 55-plussers. De groep overlegt al met gemeenten en provincies over precieze locaties voor dergelijke wijken. In de initiatiefgroep zitten advies- en ontwerpbureau Inbo, projectontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties.

De huizen in een seniorenwijk worden speciaal gebouwd op de gebreken die mensen in de loop der jaren kunnen gaan vertonen. Verder worden de wegen bijvoorbeeld zo obstakelloos mogelijk aangelegd. En omdat de 'oudjes' gezellig bij elkaar wonen hebben ze ook geen last van spelende kids, pubers met opgevoerde brommers en mensen die voor dag en dauw hun huis en de wijk verlaten om aan het werk te gaan.

Er is al kritiek geuit op de plannen van mensen die bang zijn dat bewoners in seniorenwijken buiten de samenleving komen te staan, omdat ze alleen contact met leeftijdsgenoten hebben. Om die reden staat ook niet iedere oudere te springen om in zo'n wijk te gaan wonen.