Thalys vestigt snelheidsrecord in Nederland

Bart (Rabrynil)
Icoon VervoerEen hogesnelheidstrein van het Thalys-type heeft gisteren een snelheidsrecord gevestigd tijdens een testrit op een traject tussen Rotterdam en de Belgische grens. Het treinstel reed 331,1 kilometer per uur op het gloednieuwe spoor van de HSL-Zuid. Vorige maand haalde een locomotief al 250 kilometer per uur op hetzelfde traject.

De testritten die twee weken geleden zijn gestart vormen een nieuwe fase in de aanleg van de hogesnelheidslijn. Met deze testritten moet worden onderzocht of het spoor op de juiste manier is aangelegd en of het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS zijn werk goed doet. Op 2 maart zal de laatste testrit op het Nederlandse deel van het spoor plaatsvinden. Vanaf dat moment starten de testritten in België.

De HSL-Zuid is één van de projecten in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De nieuwe spoorlijn tussen Amsterdam en Parijs is een onderdeel van het Trans Europese Netwerk van hogesnelheidslijnen.

Het is de bedoeling dat vanaf april 2007 het vervoer op de lijn daadwerkelijk gaat plaatsvinden, als er echt treinen gaan rijden op het traject. Minister Karla Peijs van Verkeer (CDA) maakte aan het einde van afgelopen jaar bekend dat door verscheidene problemen in de aanvoer van onderdelen de bouw van de treinstellen voor de HSL-Zuid minimaal tien maanden vertraging oploopt.

De Thalys op het gloednieuwe HSL-spoor
De Thalys op het gloednieuwe HSL-spoor