OM wil kunstwerk laten vernietigen

Rob (R@b)
JustitieJustitie heeft een schilderij van de Leidse kunstschilder Justus Dick Bakhuizen van den Brink in beslag genomen en wil dat vernietigen, zo meldt De Telegraaf vandaag. Op het doek staat bankdirecteur Jan van den Bosch van de Fortisbank uit Leiden afgebeeld als duivel.

De kunstschilder schilderde in eerste instantie een keurig portret van Van den Bosch, in opdracht van diens vrouw. Toen het af was kwam de bankdirecteur het 1.800 euro kostende kunstwerkje met zijn vrouw ophalen. De week daarop liet de directeur echter weten van de koop af te zien, zo zegt maker van het werk: ''Hij vond het te duur. Bovendien was het schilderij volgens hem onverkoopbaar omdat niemand Van den Bosch aan de muur zou willen.''

Na een tijdje ergerde Bakhuizen van den Brink zich zo aan het schilderij dat bij hem in het atelier stond, dat hij er wat veranderingen op aanbracht. Hij voorzag het hoofd van Van den Bosch van twee horentjes, schilderde een galgje op het doek, een omgekeerd kruis en drie zessen, het getal van de duivel. Een foto van het aangepaste portret liet hij achter bij de Fortis Bank in Leiden. Het portret zelf hing hij voor het raam van zijn atelier.

De directeur deed hierop aangifte bij de politie die vervolgens het gewraakte schilderij in beslag nam. Vrijdag moet Bakhuizen van den Brink bij de officier van justitie komen. Hij kan dan waarschijnlijk de affaire afkopen met een boete of een taakstraf als hij instemt met de vernietiging van zijn kunstwerk. De kunstschilder heeft laten weten daar zeker niet mee in te stemmen. Bankdirecteur Van den Bosch wilde geen reactie geven.


Bankdirecteur Van den Bosch als duivel