VVD schrapt op laatste moment in programma

Gertjan (Kozzmic)
Laetitia GriffithDe VVD in Amsterdam schrapt een omstreden punt uit het verkiezingsprogramma, nadat afgelopen week in een debat bleek dat lijsttrekster Laetitia Griffith (foto) het niet kon verdedigen. De hoofdstedelijke liberalen hadden het plan gevat om sociale huurwoningen niet meer toe te wijzen aan personen die meer dan 130 procent van het minimumloon verdienen.

Wie meer verdient heeft geen recht op een goedkope woning en zou de woning binnen twee jaar moeten verlaten. Het programmapunt kreeg forse kritiek van PvdA en GroenLinks, die Griffith in een debat voorrekenden dat door het voorstel een enorme volksverhuizing op gang zou komen, en dat er onvoldoende duurdere woningen beschikbaar zijn voor degenen die hun woningen moeten verlaten. "Ik heb de consequenties niet overzien, wat het daadwerkelijk betekent voor de Amsterdammer", verklaarde Griffith. In het debat had ze woensdag al laten weten dat het plan 'nog maar eens bekeken moest worden'.

De VVD zegt doorstroming van huurders wel als belangrijk punt te blijven beschouwen, en wil de komende jaren inzetten op het bouwen van meer duurdere woningen. "De sociale huurwoningen moeten voor drie doelgroepen zijn: studenten, ouderen en mindervaliden. Veel mensen willen graag groter wonen, maar kunnen dat niet omdat er te weinig woningen zijn."