OS: Schaatscoaches ruziën over deelnemers

Gertjan (Kozzmic)
Icoon SchaatsenEen meningsverschil tussen de schaatscoaches Gerard Kemkers (TVM) en Ingrid Paul (Telfort) is gisteravond gesust door topsportcoördinator Ab Krook. Paul wilde dolgraag dat haar pupil Gretha Smit zou starten op de 5000 meter, en hoopte daarom dat Renate Groenewold (getraind door Kemkers) zich terug zou trekken.

"Ah, nu begrijp ik waarom ze vier keer aan mij vroeg of Renate nog fris was. Als Ingrid praat over een Nederlands belang, dan verwacht ik dat ze ook achter Renate staat. Ze wint op de drie kilometer zilver. Waarom zou ik dan moeten twijfelen? Ingrid moet godverdorie Renate in haar voorbereiding steunen. Hier word ik echt boos om", reageerde een geïrriteerde Kemkers. Nederland had op de langste vrouwenafstand slechts twee starttickets omdat schaatster Moniek Kleinsman op de 3000 meter niet goed genoeg presteerde. Hierdoor kon Smit, die zich in de kwalificatie als derde rijder had geplaatst, niet starten.

Na tussenkomst van Krook bood Paul haar excuses aan. "Ik heb het nooit zo bedoeld. Het is de emotie van de Olympische Spelen, ik had me beter in de hand moeten houden", liet ze weten. Groenewold en Carien Kleibeuker namen uiteindelijk namens Nederland deel aan de 5000 meter, maar bleven ver verwijderd van het podium. Ze eindigden als negende en tiende.

---
Meer Olympisch nieuws lees je op de Winterspelensite van FOK!