Londense burgemeester geschorst

Rob (R@b)
Ken LivingstoneDe Londense burgemeester Ken Livingstone, bijgenaamd Rode Ken, is voor vier weken geschorst. Een commissie die klachten over lokale bestuurders behandelt, veroordeelde Livingstone unaniem tot die straf wegens de belediging van de Joodse verslaggever Finegold. ''U bent als een bewaker van een concentratiekamp, u doet dit alleen omdat u er geld voor krijgt. Misschien moet u eens overwegen voor een krant te gaan werken die niet ooit het fascisme steunde'', beet Livingtone de de reporter van de Evening Standard vorig jaar toe.

Met deze ''onnodig, ongevoelig, en beledigende uitspraak'' heeft Livingstone zijn ambt als eerste burger van de Britse hoofdstad in diskrediet gebracht, zo oordeelt de commissie.

Livingstone weigert zijn excuses aan te bieden in deze affaire. Hij vindt dat de eigenaren van de betrokken krant, Daily Mail Group, een lange geschiedenis kennen van antisemitisme en dat de verslaggever hem onnodig agressief had bejegend. De linkse burgemeester en de rechtse Evening Standard zijn al jaren in een onderlinge strijd verwikkeld.

Rode Ken geldt als een kleurrijke en soms bot bestuurder. Men prijst hem om de wijze waarop hij de Olympische Spelen voor Londen in 2012 binnensleepte en de manier waarop hij optrad na de aanslagen in Londen vorig jaar. Na die aanslagen kwam hij met de uitspraak dat het westen zelf het moslimterrorisme heeft gecreëerd.