'Turkije martelt nog steeds'

Rob (R@b)
PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenVolgens VN-rapporteur Martin Scheinin schendt Turkije bij de bestrijding van het terrorisme, geregeld de mensenrechten. Scheinin stelt in een rapport aan de Verenigde Naties dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Turkse politie en het leger terreurverdachten martelen en mishandelen.

Turkije heeft bovendien de definitie van terrorisme in het strafrecht veel te breed gesteld, zo zegt de VN-rapporteur. Hierdoor kunnen personen al snel aangemerkt worden als terreurverdachte. Vooral Koerden die verdacht worden van separatistische ideeën zijn vaak het slachtoffer van leger en politie.

De Turkse regering heeft nog niet gereageerd op de rapportage. De Europese Unie heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gesteld dat Turkije zijn mensenrechtenbeleid moet verbeteren als het in aanmerking wil blijven komen voor een lidmaatschap van de unie.

Gisteren uitte ook Amnesty International al kritiek op Turkije. De mensenrechtenorganisatie stelde dat, ondanks het hervormingsprogramma van de regering van de Turkse premier Erdogan, er nog steeds gemarteld wordt. Ook accepteren rechtbanken nog steeds bekentenissen die door marteling zijn afgedwongen, aldus Amnesty.