Christenen Nigeria nemen wraak op moslims

Rob (R@b)
AlgemeenHet (sektarische) religieus geweld in Nigeria, dat afgelopen weekend losbrak toen boze moslims christenen aanvielen na uit de hand gelopen spotprentprotesten, is de laatste dagen flink geëscaleerd. Als wraak voor de slachting die moslims toen aanrichtten onder christenen in het noorden, gingen woedende leden van een christelijke stam in het zuiden vandaag moslims te lijf.

Volgens ooggetuigen trokken honderden jongens van de christelijke Ibo-stam met kapmessen en stokken de straten van de stad Onitsha door. Tientallen moslims van de Hausa-stam werden op bloedige wijze afgeslacht.

Dodental
Door de rellen is het dodental onder christenen en moslims in Nigeria in vijf dagen tijd gestegen tot ten minste 66, en mogelijk veel meer.

Nigeria wordt vaker geteisterd door religieus geweld. Circa de helft van de 140 miljoen inwoners is moslim. Zij wonen vooral in het noorden van het land, terwijl christenen in het zuiden de meerderheid vormen. Wanneer een meerderheid in het ene deel een minderheid aanvalt, gebeurt in het andere deel vaak vice versa. Het geweld wordt vaak nog aangewakkerd door stamleiders die proberen hun machtsbasis uit te breiden. Zo is in Noord-Nigeria door moslimleiders de islamitische wetgeving (sharia) ingevoerd, waardoor christenen zich gediscrimineerd voelen. Moslims daarentegen voelen zich bedonderd door de christelijke president Obasanjo die op oneerlijke wijze de macht zou proberen te houden.