Ambtenaren: 'schoolverzuim terugdringen'

Tom (Snarf)
DaanA had ons via de nieuws-submit, herschreven en wel te melden:

Icoon OnderwijsIngrado, het landelijk overleg van leerplichtambtenaren maakt zich zorgen over de hoeveelheid kinderen die school verzuimt, omdat ze bijvoorbeeld op vakantie zijn, ook wel luxeverzuim genoemd. Voor veel ouders blijkt het nog steeds geen probleem te zijn om een paar dagen voor het begin van de vakantie te vertrekken of om een paar dagen te laat terug te komen. Ingrado probeert nu de leerplichtwet te laten verscherpen. Hans Velthoen, voorzitter van Ingrado, zegt in Trouw dat het argument 'wat maakt dat ene dagje nou uit' hem weinig doet: "Tja, voor het ene kind zal het erger zijn dan voor het andere, maar daar gaat het niet om. Het is gewoon tegen de wet."

De leerplichtwet is in 1994 voor het laatst aangescherpt. Leerlingen mogen nu vanwege 'bijzondere omstandigheden' per jaar een leerling maximaal tien dagen vrij geven - meer dan vijf dagen achter elkaar is niet toegestaan. Luxeverzuim al helemaal niet, daarop staat een boete van 45 euro tot een maximum van vijf dagen. Ingrado wil nu het maximaal aantal dagen beperken tot twee en alleen familieomstandigheden als geldige reden accepteren. Nu bepaalt de schooldirecteur nog wat 'bijzondere omstandigheden' zijn. Een voorbeeld hiervan was de dochter van premier Balkenende, die het afgelopen jaar een week met haar ouders mee mocht naar de Antillen.

Werner van Katwijk van oudervereniging Ouders & Coo is het niet eens met de leerplichtambtenaren en pleit juist voor meer flexibiliteit: "Ouders zijn nu gedwongen met zijn allen tegelijkertijd op vakantie te gaan. Dat leidt tot gevaarlijke situaties op de weg en dure en drukke vakanties." Ook signaleert Van Katwijk problemen in gezinnen waar kinderen op verschillende scholen zitten. Sowieso vindt hij het eigenlijk een non-issue: "Het gaat nu eigenlijk vooral om die ene vrijdag voordat de schoolvakantie begint. Als er dan kinderen weg zijn, zullen ze heus niet een enorme schade in hun leerproces oplopen."

Probleemtoename in de afgelopen jaren
Dat het probleem toeneemt is wel duidelijk. De laatste drie jaar is het aantal processen-verbaal vanwege luxeverzuim van 800 naar 1300 gestegen. Onderwijswethouder Pierre Heijnen van Den Haag zegt hierover dat hij signaleert dat ouders het onderwijs steeds meer zien als een nutsvoorziening waar ze gebruik van kunnen maken als het hun uitkomt. Alleen in Den Haag al waren de er afgelopen zomervakantie 526 meldingen van leerlingen die te laat terug van vakantie kwamen. Uiteindelijk werd er 175 keer proces-verbaal opgemaakt.