Jan Bos draagt vlag in Turijn

Nolius
Icoon SchaatsenSchaatser Jan Bos draagt morgen de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Winterspelen in het Italiaanse Turijn. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van het NOC door chef de mission Eddy Verheijen. Bos volgt daarmee Nicolien Sauerbreij op, de snowboardster die in 2002 in Salt Lake City de vlag droeg.

"Ik had vooraf al een lijstje met kandidaten in mijn hoofd", zo zegt Verheijen. "Daar stond Jan Bos ook op. Daarnaast hebben meerdere atleten zich bij mij gemeld, dat ze het een eer zouden vinden om de Nederlandse driekleur het stadion binnen te mogen dragen. Dat vind ik tekenend voor de teamgeest en het Oranjegevoel binnen onze equipe. Uiteindelijk heb ik voor Jan Bos gekozen op basis van zijn vorige Olympische optredens, zijn uitstekende prestaties bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi in december en zijn derde plaats bij het WK Sprint, onlangs in Heerenveen. Daarnaast is hij een goed voorbeeld van deze gedreven schaatslichting."

"Mijn hart sloeg een keer over toen Ed Verheijen het me vroeg", zegt Jan Bos, geboren te Hierden en woonachtig in Harderwijk. "Ik stond te trillen op mijn benen. Ik vind het een enorme eer. Ik had het wel gehoopt, maar je kan moeilijk over jezelf zeggen dat je het verdiend hebt, dus dat doe ik dan ook niet. Maar ik vind het super! Echt geweldig! Toen ik voor het eerst de Olympische Spelen bewust meemaakte in 1998, dacht ik al: 'Wat zou het mooi zijn om de vlag te mogen dragen.' Dat is me altijd bijgebleven."
___________
Meer nieuws uit Turijn op de speciale winterspelen site van FOK!