Nauwelijks Antillianen op havo en vwo

Gertjan (Kozzmic)
Icoon OnderwijsAntilliaanse jongeren weten nauwelijks met succes de havo of het vwo af te ronden. Dat blijkt uit cijfers van Rotterdamse scholen. In 2004 deden bijvoorbeeld slechts zeven Antillianen havo-examen en vijf vwo-examen in de havenstad. 183 scholieren van Antilliaanse afkomst probeerden daarentegen het vmbo af te ronden.

De Antilliaanse jongeren blijven in de cijfers ver achter bij Nederlandse leeftijdsgenoten en andere migrantengroepen. Zo volgden van de 1884 Nederlandse eindexamenleerlingen 812 havo of vwo. Spijbelen en een hoger risico op schooluitval zouden de voornaamste oorzaken zijn voor de slechtere prestaties. Deelraadsbestuurder Lionel Martijn, zelf Antilliaan, is niet verbaasd. "Ongeveer zes jaar geleden begonnen grote groepen kansarmen van de Antillen deze kant op te komen. Zij hebben hun kinderen nooit gestimuleerd. Die kinderen zitten nu in de eindfase van hun middelbare school", zegt de CDA-politicus.

PvdA-raadslid en voormalig landelijke projectleider onderwijsachterstanden Jantine Kriens noemt de cijfers echter 'schokkend'. "Het gevoel van urgentie dit probleem aan te pakken is niet groot genoeg. Islam, islam, islam is het enige dat nog telt", meent Kriens. De slechte prestaties leveren een 'ernstige situatie' op, stelt ze. "De politie wordt nu al geconfronteerd met een deel van deze nieuwe generatie Antillianen. Kinderen van jonge moeders die uit de bocht vliegen. Dit maakt het er niet beter op."

Ook Leonard Geluk, de Rotterdamse wethouder voor onderwijs en integratie, noemt de ontwikkeling zorgelijk. "Het gaat beter met migranten in het onderwijs, maar Antillianen blijven inderdaad achter", verklaart de CDA'er. Hij ziet echter een deel van de jongeren via het middelbaar onderwijs alsnog richting het hoger onderwijs stromen. "Antillianen hebben tijd nodig om zich aan te passen. Ze hebben een taalachterstand en moeten discipline leren. Als ze volhouden op het vmbo, dan komt het goed."