Penislengte belangrijk voor homomannen

Nolius
Icoon Not Safe For Work (NSFW)De waardering van het eigen lichaam door homomannen hangt voor een groot deel af van de lengte van de penis. Dat blijkt uit onderzoek onder 251 homo's van gemiddeld 29 jaar oud door psycholoog en seksuoloog dr. Liesbeth Woertman, hoofddocent klinische psychologie van de Universiteit Utrecht. Zij heeft de studie uitgevoerd in samenwerking met haar collega dr. J. de Wit van sociale en organisatiepsychologie.

De mate van tevredenheid en zelfwaardering is gerelateerd aan de lengte van het geslachtsdeel. "Onze bevindingen laten zien dat hoe homomannen hun penis beoordelen substantieel van invloed is op hoe zij zichzelf in algemene zin waarderen. Het is onbekend of een dergelijk verband ook bestaat onder heteroseksuele mannen, maar er zijn diverse redenen om aan te nemen dat ook het zelfbeeld van de hedendaagse heteroseksuele mannen samenhangt met hoe zij hun meest mannelijke en seksuele lichaamsdeel evalueren", schrijven de onderzoekers.

Volgens de onderzochten is de penis hun aantrekkelijkste lichaamsdeel. Toch zijn de buik en daarna de huid het belangrijkste visitekaartje. Woertman zegt in een toelichting dat de homoman en heteroman niet veel van elkaar verschillen. Sterker nog, ze vermoedt dat ze steeds meer naar elkaar toegroeien in de manier waarop zij zich presenteren, omdat vrouwen heteromannen steeds meer als seksueel object zien. "Het uiterlijk is daarmee voor de heteroman belangrijker geworden. Het is dan ook interessant om in toekomstig onderzoek na te gaan in hoeverre hedendaagse heteromannen tevreden zijn met hun lichaam en of dit afwijkt van eerdere generaties of van mannen in andere culturen. Wij verwachten dat eigentijdse heteroseksuele mannen minder tevreden zijn met hun uiterlijk.", zo staat in de conclusie.