Bush wil fors meer uitgeven aan defensie

Jorrit (Flem)
JMB_NL en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EconomieGeorge Bush wil in het fiscale jaar 2007, dat op 1 oktober van dit jaar begint, veel meer uitgeven aan defensie en veiligheid. Als het aan de Amerikaanse president ligt, stijgen de uitgaven voor defensie met 6,9 procent tot 439,3 miljard dollar (366,5 miljard euro). Dit blijkt uit de begrotingsvoorstel dat Bush naar het Congres heeft gestuurd.

De uitgaven voor de binnenlandse veiligheid moeten met 3,3 procent worden opgeschroefd tot 33,1 miljard dollar, zo vindt Bush. De Amerikaanse begroting voor 2007 bedraagt in totaal 2,77 biljoen dollar (2,29 biljoen euro). Hiermee neemt het met 2,2 procent toe ten opzichte van 2006, waarin de begroting 2,71 biljoen dollar bedroeg.

"Mijn administratie heeft ervoor gekozen de rijkdommen van ons land aan te wenden voor onze grootste prioriteit: de bescherming van onze burgers en ons thuisland", aldus luidt de verklaring van Bush voor zijn plannen. De voorgestelde defensieuitgaven zijn een nieuw record. Nooit eerder is er zoveel geld naar het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, gegaan. Het geld zal, volgens de plannen, onder meer besteed gaan worden aan de aankoop van een nieuwe onderzeeër en een tweetal nieuwe duikbootjagers. Verder wil het ministerie 42 nieuwe F-18-gevechtsvliegtuigen aanschaffen.

Het begrotingstekort voor 2006 wordt geraamd op 423 miljard dollar. Om te voorkomen dat dit tekort nog verder oploopt, wil Bush gaan bezuinigen op enkele onderdelen. Hij pleit ervoor om minder uit te geven aan onderwijs, gezondheidszorg, pensioenen en landbouw. Met deze bezuinigingen denkt Bush het begrotingstekort terug te kunnen brengen tot 354 miljard dollar.

Er is echter ook ruimte voor extra geld voor bepaalde zaken. Volgens Bush moet er bijvoorbeeld meer geld gegeven worden voor onderzoek naar alternatieve energiebronnen, zodat de VS minder afhankelijk worden van olie uit het Midden-Oosten. Hier pleitte hij onlangs al voor in zijn State of the Union.