CDA-keuze Acda en De Munnik-nummer valt slecht

Rob (R@b)
MuziekHet CDA heeft in de Zendtijd voor Politieke Partijen onlangs een fragment uit een nummer van Acda en De Munnik gebruikt. Het ging om hun versie van het aloude Willy Alberti-nummer 'De glimlach van een kind'. De partij heeft het muzikale duo vooraf geen toestemming gevraagd voor het gebruik. Dat is tegen het zere been van de twee.

Paul de Munnik zei vanmiddag op Radio 1 dat het CDA wat hem betreft eerst toestemming had moeten vragen. Die toestemming hadden ze dan niet gekregen omdat de groep zich niet aan een partij wenst te binden: ''Ik heb niets tegen het CDA maar ook niets vóór het CDA. Als wij ons aan een product of een partij zouden liëren, dan ben je niet meer blanco op het podium, dus dat moet je niet doen.''

Ook de Zeeuwse band Bløf is niet blij met het CDA. Van die band werd een stuk van hun uitvoering van de Ramses Shaffy-klassieker 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'' gebruikt. ''We hebben nog niks gehoord van het CDA. We vinden het helemaal niet leuk als onze muziek gebruikt wordt voor een CDA-campagne. We zouden er ook nooit toestemming voor geven'', aldus hun manager.

Het CDA laat weten de nummers niet meer te zullen gebruiken. Mogelijk zullen de originele versies van de nummers worden gebruikt, maar daarvoor zal men nog toestemming vragen.

Formeel hoeven politieke partijen overigens geen toestemming te vragen voor het gebruiken van muzieknummers in een Uitzending voor Politieke Partijen. Paul de Munnik zegt dat een verontrustende gedachte te vinden.