Atleten Olymp. Spelen mogen niet bloggen

Ferry (Veerboot)
Olympische SpelenNederlandse sporters die meedoen aan de Olympische Winterspelen zullen tijdelijk moeten stoppen met hun weblogactiviteiten. Het Internationaal Olympisch Comité heeft namelijk, net als in 2000 en 2004, een verbod ingesteld op het bijhouden van een weblog of het publiceren van beeldmateriaal.

Volgens NOC*NSF zijn de regels ingesteld omdat sporters zich zoveel mogelijk moeten richten op hun wedstrijdprestaties. Te veel afleiding zou daar mogelijk afbreuk aan kunnen doen. Het is niet helemaal duidelijk wat precies mag en niet mag, maar de sportorganisatie vindt dat het onderhouden van een weblog geen dagelijkse activiteit moet zijn.

Niet alleen de prestaties zouden eronder lijden. Ook de commerciėle belangen van de organisatie en de andere atleten zouden nadeel ondervinden van de blogactiviteiten van de sporters. Deelnemers die via hun weblog als journalist optreden, zouden namelijk andere deelnemers onnodig kunnen hinderen. Er zijn speciale gebieden waar de pers kan praten met de atleten, en vroeg uitgeschakelde olympiėrs zouden ook op persvrij gebied andere sporters kunnen hinderen door interviews.

Ook voor de publicatie van beeldmateriaal gelden strenge beperkingen. Het IOC ontvangt van televisiestations geld in ruil voor het recht om opnames te maken. De waarde van deze beelden zou dalen als de exclusiviteit vermindert door de publicatie van eigen opnames door deelnemende sporters.

De verrichtingen van de Nederlandse en andere olympiėrs kun je overigens gewoon volgen op de FOK! OS-blog, te bereiken via winterspelen.fok.nl. Deze blog, die nu al open is, brengt naast het laatste nieuws en de uitslagen van de diverse wedstrijden onder andere ook terugblikken op eerdere Winterspelen.