Idols: Commotie na kritiek op zwangere Raffaëla

Gertjan (Kozzmic)
Icoon ShowbizzVernietigende kritiek op de zwangere kandidate Raffaëla leidden na de uitzending van zaterdag tot boze reacties van Idols-kijkers. Vooral jurylid Henkjan Smits moest het daarbij ontgelden. Veel kijkers waren verontwaardigd over het feit dat de ruim twee maanden geleden bevruchte Raffaëla op haar ongeplande zwangerschap werd beoordeeld, en niet op het in hun ogen goede optreden.

Raffaëla moet keuzes maken, zo luidde de kritiek van Smits en mede-jurylid Jerney Kaagman. Een carrière als moeder zou niet samen gaan met een carrière als startend idool. Platenmaatschappijen zouden zich wel twee keer bedenken voordat ze met de zwangere Raffaëla in zee zouden gaan. De manier waarop een en ander in de media was gebracht was zelfs 'aandachttrekkerij', zo suggereerde althans Smits.

Raffaëla pinkt een traantje weg na de harde kritiek
Raffaëla pinkt een traantje weg na de harde kritiek van Henkjan

"Er leek geen eind aan te komen", verklaarde de 22-jarige kandidate na afloop. Tijdens de stortvloed aan kritiek kon ze haar tranen niet binnenhouden. "Ik heb net een gesprekje gehad met Henkjan en hij zei dat hij het allemaal anders had bedoeld. Hij gaat het me nog een keer uitleggen, heeft hij beloofd." Ze zegt de jury wel te begrijpen. "Ze bekijken het vanuit zakelijk oogpunt. Ik reken ze er niet op af. Ik vind Henkjan nog steeds een supergozer."

Henkjan SmitsHenkjan Smits liet weten geschrokken te zijn van de commotie. "Waar ik spijt van heb, is dat ik haar pijn heb gedaan. Maar ze moet weten dat ze aan een talentenjacht meedoet waar het soms hard aan toe gaat. Het is geen Raffaëla kapotmaak-actie", liet hij weten aan De Telegraaf. In het begin van de derde Idolsreeks wilde hij nog een plaat maken met de extraverte Raffaëla, maar inmiddels twijfelt hij wel aan de oprechtheid van de Emmense. "Enkele maanden geleden deed ze nog de uitspraak: Als ik moet kiezen tussen de muziek en mijn vriend, dan kies ik voor de muziek. Ik dacht toen: wat mooi dat we iemand hebben die er helemaal voor gaat."

Overigens kwam de Idols-carrière van Raffaëla zaterdagavond nog niet in gevaar. Medekandidaat Aäron werd door de bellende en sms'ende kijkers naar huis gestuurd, en Raffaëla is komende week opnieuw present, bij de laatste zes die uit gaan maken wie de winnaar wordt van de derde Nederlandse Idolsreeks.