Kou eist bijna 600 levens in Oekraïne

Jeroen (steenz)
Icoon Algemeen De extreme kou in het oosten van Europa heeft in Oekraïne veel levens geëist. Tussen 16 en 31 januari kwamen er in twee weken tijd 589 mensen om het leven door de barre weersomstandigheden. Dat heeft het Oekraïnse ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt. De temperatuur lag in die periode af en toe rond de -25 graden Celsius.

Een groot deel van de slachtoffers was volgens het ministerie dakloos of alcoholist, en dan vooral uit de stad Charkiv in het oosten van het land. In totaal moesten ongeveer 3.500 mensen in het ziekenhuis opgenomen worden met ernstige onderkoelingsverschijnselen.

Hoewel de temperatuur in de Oekraïne inmiddels iets gestegen is, is het er nog steeds behoorlijk koud. Helemaal de inwoners van de stad Alchevsk hebben het moeilijk, omdat zij al elf dagen zonder stadsverwarming zitten door een gesprongen pijpleiding.

President Joesjtsjenko heeft vandaag gezegd dat de leiding uiterlijk op 11 februari gerepareerd moet zijn, dus voor de 60.000 getroffen mensen is het nog even koukleumen. Voor de kinderen in de stad is er inmiddels wel een oplossing verzonnen; Joesjtsjenko stuurt die vanaf vandaag allemaal naar vakantiehuisjes elders in het land.