Michiel Smit 'snel voor de rechter' na schoenendoosjaarverslag

Rob (R@b)
Michiel SmitNieuw Rechtsvoorman Michiel Smit zal waarschijnlijk nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand voor de rechter worden gedaagd. Tegen het Rotterdamse raadslid loopt een terugvorderingsprocedure voor een bedrag van ongeveer 45.000 euro. Naar verwachting zal de gemeenteraad morgen instemmen met de procedure tegen Smit.

Als raadslid splitste Smit zich eind 2002 af van Leefbaar Rotterdam. Tussen 2003 en 2004 ontving hij de 45.000 euro als voorschot voor zijn éénmansfractie-onkosten. Hij leverde echter niet op tijd een jaarverslag in, waardoor zijn toelage werd stopgezet. In december kwam hij wel op de proppen, maar de bezwaarschriftencommissie vond dat onvoldoende: ''Een schoenendoos vol bonnen is wel iets anders dan een jaarverslag. Het wordt een tijdrovende klus om de boel inzichtelijk te krijgen, als dat al mogelijk'', aldus de commissie.

Smit is woest over de gang van zaken: ''Dit is gewoon een politieke afrekening. Het is partijtje pesten. Ineens moet het voor de verkiezingen zijn afgehandeld. Normaal is de gemeente nooit zo snel.'' Het is overigens niet de partij Nieuw Rechts die wordt gedaagd, maar Smit in eigen persoon als raadslid: ''Ik blijf erbij dat het geld goed is besteed. Je ziet heel makkelijk waar het naartoe is gegaan. Ik heb geen luxe auto voor de deur staan. Bij mij valt niets te halen.''