Calvijns geschriften op dvd

Tom (Snarf)
sannr had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon LiteratuurDe werken van de reformator Johannes Calvijn, zowel de Franse als Latijnse, staan vanaf nu op dvd. Het schijfje omvat 59 delen in 22.000 pagina's tekst. Het eerste exemplaar werd vandaag door het Instituut voor Reformatieonderzoek gepresenteerd.

De dvd geeft een impuls aan het wetenschappelijk Calvijnonderzoek, aldus prof. Selderhuis, directeur van het instituut. De werken van Calvijn zijn beperkt beschikbaar. "De grote universiteiten hebben de zogeheten Calvini Opera, Calvijns geschriften, in de bibliotheek staan. De kleine niet. Aan vele theologische scholen in Azië, Afrika en Oost-Europa ontbreken ze. Antiquarisch is er moeilijk aan te komen en dan slechts voor veel geld. Er zijn in ieder geval weinig wetenschappers die ze thuis hebben staan. Met de dvd is het werk van Calvijn toegankelijker. Dat stimuleert de studie van zijn werken en zijn denken."

De omvangrijke geschriften van de Calvijn is in slechts drie maanden gescand en op dvd gezet. "Een hele klus. Maar het nam dankzij de moderne scanapparatuur relatief weinig tijd in beslag. Het bedenken van een zoekmachine duurde het langst."

Het Instituut voor Reformatieonderzoek is vorig jaar opgericht. Veel medewerkers heeft het instituut niet; het wordt gedragen door Selderhuis zelf, die er in zijn vrije tijd werk van maakt. Zijn werkgever, de Theologische Universiteit in Apeldoorn, heeft het project financieel ondersteund.