Marijnissen: Gezamenlijk beleid PvdA, GL, SP

Jorrit (Flem)
Icoon PolitiekJan Marijnissen is van mening dat PvdA-leider Wouter Bos het initiatief moet nemen om met de drie linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks een gezamenlijk beleid te vormen. De fractievoorzitter van de SP vindt dat deze partijen samen met 25 concrete voorstellen moeten komen. Marijnissen zei dat vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Marijnissen, die na de verkiezingen van 2007 een plek voor de SP in het kabinet ziet weggelegd, is een betere linkse samenwerking noodzakelijk om in een coalitie te stappen. Ook kunnen de voorstellen helpen bij het weerleggen van vooroordelen die sommige mensen hebben ten opzichte van links beleid, zo stelt hij.

"Er wordt inmiddels redelijk goed samengewerkt. Vertegenwoordigers van de PvdA, GroenLinks en SP overleggen regelmatig over betere samenwerking tussen de partijen en het ontwikkelen van een echt alternatief voor het huidige beleid. Dit gebeurt onder meer via het platform Een Ander Nederland. Maar er zijn grote aarzelingen bij Bos, waardoor het nog wat onbestendig is", aldus Marijnissen vandaag. Met deze aarzelingen doelt de SP-leider op het feit dat Bos onlangs aangaf het liefst met het CDA te gaan regeren. Overigens nam hij daar enkele dagen later weer afstand van.

"De manier waar Bos nu positie kiest vind ik wat overmoedig. Het is niet goed voor de geloofwaardigheid van de PvdA om links af te houden en te lonken naar het CDA. Met die huidige regeringspartij zal het immers veel moeilijker zijn om echt ander beleid te maken dan de laatste jaren is gevoerd", zo zei Marijnissen. Volgens hem is het duidelijk dat Nederland toe is aan een nieuw beleid: "Gevraagd naar de meest gewenste coalitie is die van PvdA-SP-Groenlinks veruit de populairste, blijkt uit de peilingen. En uit die peilingen blijkt al lange tijd eveneens dat de huidige coalitie een historisch lage score heeft op het punt 'vertrouwen'."

Het initiatief voor de 25 concrete plannen moet volgens Marijnissen van Bos komen omdat de PvdA de grootste is en Bos volgend jaar premier wil worden. "Het wordt tijd dat hij vertelt welke kant hij op wil."