Schaatsen: Wennemars niet naar WK sprint

Gertjan (Kozzmic)
Icoon SchaatsenSchaatser Erben Wennemars zal zijn wereldtitel sprint niet kunnen verdedigen. De wereldkampioen van 2004 en 2005 eindigde op het Nederlands Kampioenschap Sprint, dit weekend in Assen, slechts als vierde. De 23-jarige Stefan Groothuis werd de verrassende winnaar, voor Gerard van Velde en Beorn Nijenhuis.

De eerste drie uit het klassement zullen Jan Bos vergezellen bij het WK Sprint, dat over twee weken in Heerenveen plaatsvindt. Bos zag af van deelname aan het NK, en dankt zijn uitverkiezing voor het WK aan de goede resultaten die hij bij het Olympisch kwalificatietoernooi neerzette. Officieel wordt overigens vanavond over de deelname aan het WK besloten door de Commissie Topsport, maar het is niet waarschijnlijk dat de uiteindelijke beslissing af zal wijken van het klassement.

Erben Wennemars
Wennemars won vorig jaar nog goud op het WK


Achtste keer
Bij de dames werd de Groningse schaatsdiva Marianne Timmer voor de achtste keer Nederlands sprintkampioene. Ze heeft daarmee Christine Aaftink ingehaald, die in de jaren tachtig en negentig zeven keer de nationale titel binnensleepte. Het was overigens voor het eerst dat Timmer bij het NK geen afstand wist te winnen.

Bij de wereldtitelstrijd zal Timmer naar alle waarschijnlijkheid worden vergezeld door Sanne van der Star, Annette Gerritsen en Marieke Wijsman, de nummers twee tot en met vier in het klassement. Allroundster Barbara de Loor won weliswaar de afsluitende kilometer, maar kwam in het eindklassement niet verder dan de vijfde plek.

-
Alle uitslagen van het NK Sprint lees je op FOK!sport!