OvJ vervolgd voor beledigen Roma-zigeuners

Rob (R@b)
JustitieDe Arnhemse officier van justitie die in 2003 tijdens een proces tegen een Roma-familie uit Ede Sinti-zigeuners betitelde als ''vrijwel allemaal crimineel'', wordt strafrechterlijk vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat de officier, M. van Elsdingen, zich voor een rechter moet verantwoorden voor zijn uitlatingen. Volgens het OM zal de officier tot de rechtszaak zijn werkzaamheden neerleggen.

Begin 2004 oordeelde het Amsterdamse Openbaar Ministerie dat de beledigingen niet strafbaar waren. De stichting Roma Emancipatie was het hier niet mee eens en begon een procedure. Het hof stelt de stichting nu in het gelijk.

Van Elsdingen trok zich indertijd al terug uit het strafproces tegen de Edense Roma-familie. Dat deed hij nadat er commotie was ontstaan over zijn uitlatingen dat Roma-families het de gewoonste zaak van de wereld vinden om inbraken te plegen. Letterlijk zei hij: ''In de gemeenschap van de Roma-zigeuners wordt criminaliteit normaal gevonden. De Roma-gemeenschap houdt zich bezig met criminaliteit, met strafbare feiten. Inbraken plegen wordt bij hen heel gewoon gevonden. Een paar uitzonderingen onder hen zijn niet crimineel. Alle anderen wel.'' De Roma-gemeenschap nam dat hoog op en deed aangifte wegens discriminatie, racisme en belediging. Op eigen verzoek liet de officier zich van de zaak halen en bood zijn excuses aan.

Opmerkelijk is overigens dat in dezelfde tijd (2003) de gemeente Ede integratie-projecten van Roma zigeuners volslagen nutteloos en totaal mislukt noemde.