Europa: Executeer bejaarde Amerikaan niet

Bart (Rabrynil)
Icoon AlgemeenDe Raad van Europa, een Europese mensenrechtenorganisatie waarbij 46 landen zijn aangesloten, heeft de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger gevraagd om een 75-jarige ter dood veroordeelde Amerikaan niet te executeren. De gevangene Clarence Ray Allen zal op 17 januari worden geëxecuteerd, één dag na zijn 76e verjaardag.

De bejaarde gevangene heeft hartklachten, is diabeticus, zit in een rolstoel en is bijna blind. Zijn terdoodveroordeling vloeit voort uit een veroordeling uit 1982 als opdrachtgever voor drie moorden. Als hij wordt geëxecuteerd, dan is hij de oudste Amerikaan ooit op wie de doodstraf wordt uitgevoerd.

Secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa zei vandaag dat "met het executeren op zo'n hoge leeftijd, tientallen jaren na de misdaad, de autoriteiten bijna een wedstrijd winnen in gruwelijkheid". De Raad van Europa vindt de doodstraf daarnaast in het algemeen onmenselijk en onrechtvaardig, en in het bijzonder als een dergelijk vonnis wordt voltrokken op kinderen, bejaarden of zieken. De 46 landen die aangesloten zijn bij de Raad van Europa, waaronder ook Nederland, hebben de doodstraf afgeschaft.