Schaatsen: Wereldrecord Hedrick op 10km

Gertjan (Kozzmic)
Chad HedrickDe Amerikaan Chad Hedrick heeft het wereldrecord op de 10.000 meter veroverd. De schaatser kwam tijdens olympische kwalificatiewedstrijden in Salt Lake City tot een tijd van 12.55,11. Het is voor het eerst in zeven jaar dat het wereldrecord niet in Nederlandse handen is.

Hedrick verbeterde het record van Carl Verheijen, die vorige maand in het Thialf-stadion in Heerenveen de klokken bij 12.57,92 liet stilzetten. Voor Verheijen hadden de Nederlanders Jochem Uytdehaage en Gianni Romme het record lang in handen. Hedrick lijkt in supervorm, want ook op de 1.500 meter reed hij deze week een snelle tijd. Met 1.42,80 bleef de Amerikaan slechts tweehonderdste seconde boven zijn eigen wereldrecord. Omdat hij tevens op de 500 meter tot een verbetering van zijn persoonlijk record kwam staat Hedrick nu ruim bovenaan op de Adelskalendern, de officieuze wereldranglijst.

Hedrick zal bij de Olympische Spelen uitkomen op vijf afstanden: de 1000 meter, de 1500 meter, de 5 en de 10 kilometer en de ploegenachtervolging. "Ik heb nu de kans om te doen wat Eric Heiden deed in 1980; vijf gouden olympische medailles winnen. Dat is iets geweldigs en ik denk dat ik zijn prestatie kan evenaren. Heiden en ik hebben veel gemeen. Vooral in het hart. Ik ben net als Heiden een vechter vanuit het hart", zo reageerde de Amerikaan.

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!