Londense metro staakt tijdens jaarwisseling

Bart (Rabrynil)
Icoon AlgemeenNagenoeg alle medewerkers van de Londense metro zijn vanochtend begonnen aan een 24-uursstaking. Helaas komt de staking op een zeer ongelukkig moment, waardoor de jaarwisseling in Londen dreigt uit te monden in een verkeerschaos. In de loop van de middag moesten al vijftien stations noodgedwongen hun deuren sluiten.

Ongeveer 4000 leden van de transportvakbond Royal Maritime Transport (RMT) willen hiermee duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met een mogelijke inperking van het personeel en een wijziging van het aantal werkuren. Eerdere onderhandelingen tussen RMT en de exploitant van de London Underground, Transport for London (TfL), zijn op niets uitgelopen.

TfL hoopt dat ondanks de staking een "beperkte dienstregeling" mogelijk blijft. Voor zover bekend zullen de werknemers die niet lid zijn van RMT gewoon aan het werk gaan. Ook zal de afdeling busvervoer van TfL extra bussen inzetten op zaterdag en zondag, om de uitval van de metro enigszins te compenseren.

Op Trafalgar Square, een centraal punt in de Britse hoofdstad, komen tijdens de jaarwisseling elk jaar opnieuw honderdduizenden mensen bijelkaar. De burgemeester van Londen, Ken Livingstone, uitte gisteren al zijn ongenoegen over de staking. "Het zal er alleen maar toe leiden dat de feestvreugde in zekere zin wordt bedorven", aldus Livingstone. Het is nog even afwachten in hoeverre de staking zijn uitwerking heeft op de jaarwisseling.

Het merendeel van de treinen bleef vanochtend achter in het depot
Het merendeel van de treinen bleef vanochtend achter in het depot